EN
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομαδικοαναλυτική Μουσικοθεραπεία

Η Μουσικοθεραπεία λαμβάνει χώρα και σε ομαδικό πλαίσιο. Οι δυναμικές, οι αλληλεπιδράσεις, οι σχέσεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματα ανακινούνται και με τη χρήση της μουσικής και συγκεκριμένα του κλινικού αυτοσχεδιασμού, αλλά και με τη χρήση του λόγου, όπου χρειάζεται και γίνεται.

Ο κλινικός αυτοσχεδιασμός είναι περίπου σαν τον μουσικό αυτοσχεδιασμό στην τζαζ μουσική, μόνο που σκοπός εδώ είναι η ελεύθερη επικοινωνία και όχι το άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα ή επίδειξη δεξιοτεχνίας σε ένα όργανο.

Οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι αισθήσεις στο σώμα που δημιουργούνται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό είναι υψίστης σημασίας για την κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης της ομάδας, αλλά και των μελών της.

Όταν τα παραπάνω λεκτικοποιούνται, προάγεται η καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της Ομάδας και έτσι η Ομάδα αποκτά συνοχή.

Βασίζεται στη θεωρία της ομαδικής ανάλυσης εδραιωμένη από τον Foulkes, και την αναλυτική μουσικοθεραπεία της Priestley.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι γίνεται σε μια ομαδική συνεδρία μουσικοθεραπείας;

Τα μέλη παράγουν ήχους και μουσική με το σώμα τους, τη φωνή τους ή τα μουσικά όργανα ελεύθερα κι έτσι δημιουργείται ένα πεδίο όπου τα ασυνείδητα βιώματα των μελών και της ομάδας συναντώνται. Είναι γοητευτικό να νιώθεις ότι η μουσική σου ακούγεται και τα υπόλοιπα μέλη πλαισιώνουν τη μουσική σου ίδεα, ανταποκρίνονται, επιβεβαιώνουν και πιθανόν να την ενισχύουν και να την αναπτύσσουν.

Υπάρχει μια ποικιλία εύκολων μουσικών οργάνων στη μέση του κύκλου και τα μέλη καλούνται να συνδεθούν ελεύθερα μέσω της παραγωγής μουσικής. Η συντονίστρια-μουσικοθεραπεύτρια είναι ενεργό μέλος αυτής της μουσικής δημιουργίας. Η μετέπειτα λεκτική ενδοσκόπηση της εμπειρίας κατά τον αυτοσχεδιασμό, διευκολύνει την εμβάθυνση στην κατανόηση παρελθοντικών βιωμάτων, την επικοινωνία και τη σύνδεση στην ομάδα στο εδώ και τώρα.