EN
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Για κάποιες από τις απορίες σας, ίσως να βρείτε απαντήσεις εδώ. Στο μαγευτικό ταξίδι όμως της ψυχοθεραπείας υπάρχουν πολλές ακόμα ερωτήσεις που ψάχνουν τις απαντήσεις τους

Πότε καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να απευθυνθώ σε ειδικό;

Όταν πια με δυσκολεύει πολύ η καθημερινότητά μου, δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις σχέσεις μου, επαγγελματικές, προσωπικές, κοινωνικές ή όταν μπορεί να νιώθω μια βαθειά εσωτερική μοναξιά όπου κανείς δεν μπορεί να με καταλάβει, ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος (σημαντικός ή όχι) που με απασχολεί. Πάντα υπάρχει χώρος για εξέλιξη.

Γιατί υπάρχουν τα όρια στην ψυχοθεραπεία;

Τα όρια διακρίνουν την σχέση μας ως επαγγελματική σε σύγκριση με άλλες κοινωνικές σχέσεις. Καθώς αναδύονται έντονα δυναμικά κατά την αναλυτική διαδικασία, τα όρια προάγουν την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα αμοιβαία αποδεκτά όρια διατηρούνται για την προστασία από το άγχος και την εδραίωση προβλεψιμότητας της συνθήκης εργασίας.

Ανησυχώ μήπως διαρρεύσουν προσωπικά μου δεδομένα

Στη δεοντολογία του επαγγέλματος ακολουθείται ο βασικός κώδικας του απορρήτου όπου τηρείται με σεβασμό και επαγγελματισμό.

Τι είναι η ψυχοδυναμική προσέγγιση;

Βασικός στόχος της ψυχοδυναμικής προσέγγισης είναι το ασυνείδητο να γίνει συνειδητό μέσω του ελεύθερου συνειρμού, της ελεύθερης συζήτησης δηλαδή. Ο τρόπος που ο θεραπευόμενος σχετίζεται με τον θεραπευτή βοηθάει στη διερεύνηση και την κατανόηση των μοτίβων που παρουσιάζονται στην καθημερινές του σχέσεις.

Συνήθως τα παιδικά βιώματα αποτελούν πηγή απαντήσεων σε πολλές συναισθηματικές δυσκολίες στην ενήλικη ζωή. Η ψυχοδυναμική προσέγγιση βασίζεται στη φροϋδική ψυχαναλυτική θεωρία, με επιρροές από Winnicott, Klein, Bolby, Green, Kohut και Kernberg.

Μπορώ να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία σε κάποιον ψυχοθεραπευτή που είναι συγγενής μου ή φίλος μου;

Η θεραπευτική σχέση είναι μια διαφορετική σχέση από αυτές που έχουμε συνηθίσει στην κοινωνική μας ζωή. Για να λειτουργήσει η θεραπευτική παρέμβαση θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία (όπως και σε όλες τις επιστήμες). Μέσα λοιπόν στην προϋπόθεση του σταθερού πλαισίου, όπου αυτό δημιουργείται με τον σταθερό χώρο, χρόνο, συμμετοχή και αμοιβή είναι και η εξασφάλιση ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε μορφής εντατικής κοινωνικής συναναστροφής, επαφής, σχέσης εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου όπου αναφερθήκαμε νωρίτερα.

Αυτό διασφαλίζει ότι η σχέση είναι επαγγελματική και ότι ο θεραπευόμενος μπορεί να λειτουργεί και να προβάλει αυθόρμητα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του στον θεραπευτή.

Γιατί ομαδική ανάλυση;

Οι Ομάδες έχουν σταθερή συμμετοχή των μελών, που κυμαίνονται από 4 έως 8 μαζί με την συντονίστρια. Ωστόσο, λαμβάνει χώρα μια αργή εναλλαγή των μελών. Δηλαδή, υπάρχει η δυνατότητα εισόδου νέου μέλους στην Ομάδα σε επιλεγμένη χρονική στιγμή καθώς και αποχαιρετισμός μέλους, το οποίο έχει ολοκληρώσει την πορεία του στην Ομάδα.

Μέσα από την ελεύθερη ρέουσα συζήτηση, στόχος είναι η συνοχή και η επικοινωνία της Ομάδας. Τα μέλη νιώθουν ασφάλεια να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Η ανταπόκριση της Ομάδας καλλιεργεί την αίσθηση του ανήκειν, της αποδοχής και της καθολικότητας των δυσκολιών της ζωής.

Η Ομάδα, κατά τον Foulkes, είναι μια αίθουσα με καθρέφτες, όπου οι αντανακλάσεις από και προς τα μέλη βοηθάει τη διερεύνηση του αληθινού εαυτού και τη λειτουργία της Ομάδας ως όλον. Η ομαδική ανάλυση είναι μια πολυεπίπεδη, ζωντανή, ομαδική διαδικασία που ξετυλίγει μαγευτικά μονοπάτια και ενώνει ανθρώπους.

Τι να περιμένω από μια συνεδρία μουσικοθεραπείας; Πρέπει να ξέρω μουσική;

Ο στόχος της μουσικοθεραπείας δεν είναι εκπαιδευτικός ούτε αισθητικός. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μη λεκτικός τρόπο επικοινωνίας, όταν οι λέξεις λείπουν ή παρεμποδίζουν τη μαγεία της επικοινωνίας και της δημιουργίας σχέσεων.

Η μουσικοθεραπεία είναι για παιδιά και ενήλικες τυπικής ανάπτυξης, αλλά και για ανθρώπους με αυτισμό, ψυχικές διαταραχές, κινητικές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες. Στοχεύει την ενδυνάμωση των σχέσεων, τη σύνδεση με τα συναισθήματά μας, την καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας και κυρίως στην ανακούφιση του ψυχικού πόνου.

Όπου, μάλιστα, η δυνατότητα για λεκτική ενδοσκόπηση είναι εφικτή, ανοίγεται ένας συναισθηματικός πλούτος για επεξεργασία ασυνείδητων δυσκολιών και ψυχικών τραυμάτων.

Ποια τα οφέλη της μουσικοθεραπείας;

Η ψυχοδυναμική μουσικοθεραπεία βοηθά στην κατανόηση του εαυτού μέσω της έκφρασης και ανάλυσης των συναισθημάτων. Προσφέρει έναν ασφαλή και δημιουργικό τρόπο για να εκτονώσουμε και να επεξεργαστούμε όσα νιώθουμε.

Μας βοηθά να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, κατανοώντας τις βαθύτερες σκέψεις και εμπειρίες μας. Ενθαρρύνει τη δημιουργική έκφραση και μας βοηθά να βρούμε νέους τρόπους να αντιμετωπίσουμε προβλήματα.

Καλύπτονται οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας από τον ΕΟΠΠΥ;

Οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας, δεν καλύπτονται ακόμα από τον ΕΟΠΠΥ. Ωστόσο όμως, καθώς η ψυχοδυναμική/αναλυτική μουσικοθεραπεία, είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και υπάρχει άδεια άσκησης Ψυχολόγου, μπορεί να καλυφθεί υπό το πρίσμα της Ψυχολογικής υποστήριξης.

Τι γίνεται σε μια ομαδική συνεδρία μουσικοθεραπείας;

Τα μέλη παράγουν ήχους και μουσική με το σώμα τους, τη φωνή τους ή τα μουσικά όργανα ελεύθερα κι έτσι δημιουργείται ένα πεδίο όπου τα ασυνείδητα βιώματα των μελών και της ομάδας συναντώνται. Είναι γοητευτικό να νιώθεις ότι η μουσική σου ακούγεται και τα υπόλοιπα μέλη πλαισιώνουν την μουσική σου ίδεα, ανταποκρίνονται, επιβεβαιώνουν και πιθανόν να την ενισχύουν και να την αναπτύσσουν.

Υπάρχει μια ποικιλία εύκολων μουσικών οργάνων στην μέση του κύκλου και τα μέλη καλούνται να συνδεθούν ελεύθερα μέσω της παραγωγής μουσικής. Η συντονίστρια-μουσικοθεραπεύτρια είναι ενεργό μέλος αυτής της μουσικής δημιουργίας. Η μετέπειτα λεκτική ενδοσκόπηση της εμπειρίας κατά τον αυτοσχεδιασμό, διευκολύνει την εμβάθυνση στην κατανόηση παρελθοντικών βιωμάτων, την επικοινωνία και την σύνδεση στην ομάδα στο εδώ και τώρα.